Vitamine, fibre…. Cele mai bune legume de sezon care au grija de santatea ta pe timp de iarna

Oboseala, stari de depresie, gripa si raceala… adica o multime de neplaceri cu care poate sa vina la pachet sezonul rece. Dar pentru a-ti proteja sanatatea, anumite legume de sezon pot sa fie extrem de eficiente!

Salsifi sau barba caprei. Salsifi este o leguma radacinoasa cu un gust usor dulce care poate sa fie gatita la tigaie sau in gratin pentru cele mai delicioase preparate. Este o sursa buna de fibre, dar este in acelasi timp si forte bogata in vitamina B6. Deci poate contribui la buna functionare a sistemului imunitar si poate alunga starea de oboseala.

Napii. Legume esentiale pentru anmite preparate de iarna, napii contin foarte putine calorii. Dar acest produs de sezon mai contine si vitamina C, fibre si antioxidanti.

Telina. Fie ca o consumam cruda, fie ca o consumam fiarta, telina are numeroase beneficii pentru santate deoarece contine fibre, vitamina B9, dar si potasiu.

Morcovii. Morcovii sunt cunoscuti inainte de toate pentru bogatia lor in vitamina A. Nu e de mirare. O portie de 100 de grame de morcovi poate sa acopere cu pana la 200% nevoile noastre zilnice de betacaroten. Dar aceasta leguma mai are o multime de atuuri pentru sanatate, mai ales datorita faptului ca este foarte bogata in vitamina B9 sau in potasiu.

Varza. Varza rosie, varza kale, conopida sau varza de Bruxelles, aceasta leguma minunata a iernii are o multime de forme. Dar mai mult ca sigur ca varza rosie este cea mai buna pentru a infrunta iarna deoarece contine fibre, vitamina C, vitamina B6 si vitamina B9.

Macrisul. Daca te-ai saturat cumva de laptuca si de salata verde, macrisul este cea mai buna alegere a iernii. Este cea mai gurmanda alternativa la salata verde clasica si este foarte bogat in vitamine, minerale, fibre, dar si in fier.

Spanacul. Calitatile sale nutritionale chiar nu mai trebuie sa fie demonstrate. Este foarte bogat in vitamine, in fier, in calciul si potasiu, dar si in mangan, un oligoeleement care participa la asimilarea de glucide si de lipide.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.