De ce sa mergi la un psiholog?

Exista multi psihologi in Bucuresti, deoarece ritmul alert in care am ajuns sa ne ducem traiul de zi cu zi are uneori consecinte devastatoare si asupra vietii conjugale, precum si a relatiilor cu copiii, parintii, cu fratii si surorile.
Un program de munca ce se prelungeste uneori pana seara tarziu, stresul din trafic, grijile financiare, racirea emotionala fata de partenerul de viata, dificultati in comunicare, iata doar cativa dintre factorii care concura la deteriorarea relatiilor de familie.
Efecte? De multe ori apare violenta, depresia, ori se ajunge la dependente grave, precum ar fi: obezitatea, alcoolismul sau chiar si la consumul de droguri.
Ceea ce diferentiaza terapia de familie de alte tipuri de terapii individuale este faptul ca un psiholog de familie intelege clientul ce i se adreseaza nu ca pe un individ izolat, ci drept o parte a unui microgrup social, in speta a unei familii, o persoana care ii influenteaza si este influentata la randul sau de ceilalti membri.
Un psiholog specializat in terapia de familie nu cauta neaparat izvorul problemelor in psihicul individului, ci mai degraba in mediul lui familial.
Asa stand lucrurile, si rezolvarea acestor probleme nu poate sa fie aflata doar in resursele interne ale clientului, ci mai degraba in resursele intregii familii, pentru ca acolo este puterea de vindecare, de restabilire a unor relatii armonioase intre soti, parinti si copii sau intre persoana respectiva si alte rude ale sale mai indepartate, cu care a ajuns la un moment dat in conflict din variate motive.
Terapia de familie, precum am aratat, este o cale eficienta de a diminua nu doar stresul, intensitatea si numarul conflictelor existente sau care pot aparea in familie, dar si de a stabili o retea de conexiuni de cat mai buna calitate intre componentii unei familii (mai restranse sau extinse).
Trebuie precizat si faptul ca prin „relatii de familie”, se intelege in sens modern, nu doar relatiile de sange sau relatiile conjugale „cu acte”, ci chiar si relatiile cuiva cu o persoana care joaca un rol insemnat, pe perioada lunga, de sustinere morala si/sau materiala in viata cuiva (mai ales daca locuieste sub acelasi acoperis cu aceasta).
Comunicare mai buna, empatie, cresterea gradului de coeziune in familie, rezolvarea conflictelor de orice fel prin dialog, in mod pasnic, iata ce isi doreste sa obtina un client care se adreseaza unui psiholog de familie.
Raporturile bune intre membrii unei familii sunt, fara indoiala, cerinta unei sanatati mintale bune, iar un specialist poate sa ii ajute pe aceia aflati in dificultate in restabilirea acestora.