Despre promovarea Bucurestiului si a bucurestenilor

Acum o ora am ajuns acasa. Am fost, impreuna cu aproape 500 de bucuresteni, intr-o excursie la manastirile din jurul orasului. De aproape o luna organizez aceste excursii, alaturi de echipa mea de la Capitala. Pentru mine, aceste deplasari sunt deosebit de importante. Pe de o parte, pentru ca vreau sa ajut la scoterea din uitare a unor asezaminte extrem de valoroase pentru spiritualitatea romaneasca, cum sunt Manastirea Ghighiu, Manastirea Plumbuita sau Manastirea Pisiota. Pe de alta parte, aceste excursii ma ajuta sa intru in contact cu bucurestenii, chiar si pentru cateva ore. Am constatat ca devine mult mai simplu sa dialoghezi cu oamenii departe de agitatia orasului, mult prea aglomerat si nervos. Oamenii sunt mult mai degajati, vorbesc relaxati despre problemele cotidiene, dispare acea iritare permanenta din timpul zilelor de lucru.

Va marturisesc ca ma bucura nespus faptul ca mare parte a celor care vin in aceste excursii sunt bucuresteni de varsta a treia. Pentru ca acesti oameni, carora le datoram atat de mult, au fost marginalizati si uitati in ultima vreme. Si nu cred ca asta e o situatie care trebuie tolerata intr-o tara civilizata. In toate iesirile mele in Europa, m-a surprins numarul mare de persoane in varsta care calatoreau cu autocarul in punctele turistice-cheie. Mai mult decat atat, m-au surprins entuziasmul si pofta de viata ale acestor persoane.

Trebuie sa facem ceva pentru ca parintii si bunicii nostri sa se bucure de acelasi mod de viata. Vorbeam astazi cu un cuplu de pensionari, alaturi de care am mers la manastiri. Imi spuneau ca ar vrea sa vada in Bucuresti autobuze si tramvaie aerisite, parcuri frumos amenajate, strazi curate, dar ar vrea sa vada si programe si activitati concepute de primarie pentru ei. Sunt hotarat sa continuu programele care ii implica pe seniori. Vreau sa institutionalizam astfel de programe care sa-i scoata din starea de izolare, de marginalizare pe cei care ne-au crescut. Nu avem dreptul sa-i abandonam pe cei care au muncit toata viata pentru cresterea si educarea noastra.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.