Gradinar, plantele tale trebuie sa se raceasca

Plantele aflate in aer liber in zonele climatice trebuie sa bage un anumit numar de ore, in timpul iernii, pentru ca mugurii lor sa se trezeasca in urmatoarele luni. Si nu este acelasi lucru cu frigul.

Pentru o planta, „rece” inseamna in general o temperatura cuprinsa intre aproximativ 32 si 45 de grade Fahrenheit.

Lipsa de suficient timp de racire este motivul pentru care ar putea fi o pierdere sa incerci sa fortezi inflorirea forsitiei in interior. Tufele au fost expuse la temperaturi frigide, dar nu suficiente temperaturi de racire. De asemenea, plantele cu inflorire de primavara au nevoie de niste racoritoare inainte de a inflori, motiv pentru care le mentinem la loc rece pentru cateva saptamani inainte de a le aduce in interior pentru fortare.

Si lipsa de refrigerare este motivul pentru care nu puteti cultiva cele mai multe soiuri de mere. Fara sa se raceasca, copacii nu infrunzesc sau ofera doar cateva fructe de calitate scazuta.

Odata ce orice planta a acumulat suficient de multe ore in „banca”, „va creste imediat ce temperaturile se vor incalzi.

Cat de rece vor si cat timp?

Plantele variaza in cate ore de racire au nevoie inainte de a se trezi, majoritatea dorind intre 500 si 2.000 de ore. Plantele originare din climele mai reci sunt de obicei la capatul superior al acestui interval. Forsythia vine din estul Asiei, iar florile galbene ale unei plante originare din partea de sud a acelei zone ar primi primavara aici mai devreme in sezon decat o planta originara din partea de nord a acelei zone.

Nevoia de mai putina racorire nu este intotdeauna un atu: cu pomii fructiferi, florile anterioare nu sunt binevenite, deoarece sunt mai predispuse la inghetare, iar florile inghetate nu continua sa devina fructe.

Cerintele de racire nu sunt direct legate de latitudine in toate cazurile. Plantele nordice cu altitudine inalta au cerinte de racire scazute, deoarece temperaturile de acolo raman in mod sigur la rece, iarna, iar cresterea trebuie sa inceapa rapid pentru urmatorul sezon. In schimb, cerintele de racire ridicate, unde temperaturile de iarna fluctueaza frecvent, plantele sunt adaptate la aceste regiuni de la inceputul cresterii prea curand.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.