Pomenirea mortilor si coliva in ziua a noua si ziua 40

coliva

colivaDupa moarte unei persoanei, familia se ingrijeste de cele necesare pentru pomenirea celui raposat. Se face coliva, se spun rugaciuni, se ofera pomana – totul in amintirea celui adormit.

Coliva si pomenirea mortilor in ziua a noua

In ziua a noua, Biserica Sfanta face rugaciuni si aduce jertfa (pomenire) pentru cel raposat. Ne rugam pentru ca sufletul sau sa fie pomenit alaturi de cei drepti. In revelatia pe care a avut-o Sfantul Macarie al Alexandriei, se arata ca dupa ce sufletul s-a infatisat Lui Dumnezeu a treia zi, lui i se arata frumusetile Raiului. Sufletul petrece in aceste locuri sase zile preaslavindu-l pe Dumnezeu, Creatorul tututor. Vazand toate aceste lucruri, el se transforma si uita durerea pe care o resimte din cauza separarii de trup. Dar daca este incarcat de pacate, la vederea desfatarilor sfintilor incepe sa se intristeze si sa se manie pe sine insusi. ” Vai de mine cum mi-am petrecut viata in desfatari, desertaciuni, nepasare si nu l-am preaslavit pe Dumnezeu asa cum a trebuit. Bietul de mine!” Dupa ce vede toate aceste lucruri frumoase din Rai timp de sase zile, el este adus din nou in fata Lui Dumnezeu de catre ingeri.

Coliva si pomenirea mortilor in ziua 40

Din cele mai vechi timpuri Sfanta Biserica a respectat cu evlavie comemorarea celui raposat timp de patruzeci de zile si in a patruzecea zi, in mod special. Asa cum Hristos l-a invins pe diavol, dupa ce a petrecut 40 de zile in post si rugaciune, astfel si Sfanta Biserica, ofera rugaciuni, pomeni si coliva in memoria celui raposat. Astfel imploram mila Lui Dumnezeu pentru ca sufletul sa mosteneasca imparatia Cerurilor. Sfantul Macarie al Alexandriei, bazandu-se pe revelatia pe care a avut-o, spune ca dupa a doua infatisare, Dumnezeu cere ca sufletul celui raposat sa fie plimbat prin iad si sa vada cum se chinuie si plang cei pacatosi. Sufletul este purtat in aceste locuri timp de 30 de zile si se gandeste ca nu cumva sa fie si el inchis aici pe vecie. In ziua a 40-a el este din nou adus in fata Lui Dumnezeu, iar acesta este momentul in care Dreptul Judecator hotaraste care este locul in care va ajunge sufletul in functie de faptele sale din timpul vietii. Aceasta este ziua cea mare pentru cei raposat, pentru ca acum se hotaraste soarta sa pana la Judecata cea de pe urma. De aceea, Biserica recomanda crestinilor credinciosi sa se roage cu fierbanteala in aceasta zi pentru sufletul celui decedat.

Vezi si:  Google+ vs. Facebook

Daca nu aveti timp sa pregatiti coliva pentru pomenirea mortilor in ziua a noua si in ziua a-40-a puteti comanda direct de pe http://colivabucuresti.ro/Contact.html

Salvează

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.