Reguli pe care trebuie sa le respecti privind gestionarea deseurilor

Gestionezi o companie a carei activitate este legata de productia de bunuri sau care se ocupa de importuri? Atunci trebuie sa cunosti care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti in privinta deseurilor introduse pe piata.
Conform legislatiei in vigoare in Romania, dar si la nivel European, ai obligatia de a gestiona anual o cantitate de deseuri similara cu cea pe care o introduci pe piata. In acelasi timp, este important sa stii ca trebuie sa depui la Autoritatea Nationala de Mediu un raport de mediu, prin care sa declari care sunt deseurile pe care le generezi.
Raport de mediu – ce este si cand trebuie sa-l depui la ANM?
Din momentul in care tara noastra a aderat la Uniunea Europeana, s-a angajat sa se alinieze la standardele europene in ceea ce priveste gestionarea deseurilor. Este o problema delicata, iar pentru ca autoritatile sa poata transmite mai departe informatii exacte vizavi de deseurile existente in Romania, ele au nevoie ca in fiecare an sa primeasca din partea companiilor raportari specifice. De exemplu, in functie de domeniul de activitate al firmei pe care o reprezinti, trebuie sa trimiti catre ANM rapoarte despre deseurile pe care compania le genereaza.
Ce presupune gestionarea deseurilor?
In ceea ce priveste gestionarea deseurilor, trebuie sa stii ca este vorba despre sistemul prin care bunurile care pot fi revalorificate ajung in mana companiilor care se ocupa de reciclare. Plasticul, sticla si obiectele din hartie sau carton pot fi transformate foarte usor in lucruri care pot fi scoase din nou la vanzare, astfel incat resursele naturale sa fie protejate cat mai bine cu putinta.
Colaboreaza cu un OIREP si usureaza-ti munca
Daca nu ai suficient timp pentru a te ocupa de gestionarea deseurilor si realizarea rapoartelor de mediu sau nu dispui de cunostintele necesare in acest sens, atunci trebuie sa stii ca poti apela cu incredere la un OIREP. Este vorba despre o organizatie care iti preia intreaga responsabilitate si se ocupa de gasirea celor mai buni colectori de pe piata, dar si de intocmirea rapoartelor anuale sau trimestriale de mediu.
Pentru a oferi OIREP-ului drept de semnatura, trebuie sa intocmesti o procura legala, iar astfel, expertii pot actiona in numele firmei pe care o reprezinti.
Verifica daca specialistii isi indeplinesc atributiile
Chiar daca iti transferi responsabilitatea privind gestionarea deseurilor catre un OIREP, ramane in grija ta sa verifici daca expertii indeplinesc toate conditiile promise prin contractul pe care l-ati incheiat. In caz contrar, daca autoritatile vin in control si gasesc nereguli, pasibila de sanctiuni este firma pe care o reprezinti. De aceea, este indicat ca in mod periodic sa iti aloci timp pentru a verifica modul in care OIREP-ul isi desfasoara activitatea.
Sanctiuni
Nu in ultimul rand, trebuie sa iei in considerare si faptul ca in situatia in care nu respecti legislatia in vigoare, risti sa fii sanctionat. Evita acest lucru si ocupa-te de tot ce inseamna gestionarea deseurilor, dar si intocmirea rapoartelor de mediu, indiferent daca alegi sa faci singur acest lucru sau apelezi la un OIREP.
Ecologic3RAmbalaje.ro iti vine in ajutor atunci cand ai nevoie de sprijin: expertii dispun de cunostintele necesare pentru a gestiona cantitati mari de deseuri si sunt intotdeauna la curent cu ultimele noutati in domeniu. Apeland la un OTR mediu iti usurezi munca foarte mult si te asiguri ca respecti mereu legislatia in vigoare.
Date de contact:
E-mail: office@ecologic3rambalaje.ro
contact@ecologic3rambalaje.ro
Telefon: 0239 680 500