Trei pasi pentru identificarea tulburarii de personalitate borderline

Fie ca esti apropiat de cineva cu tulburari de personalitate borderline sau te intrebi daca tu ai aceste tulburari de personalitate, aceasta metoda in 3 pasi iti poate fi folositoare pentru a identifica problema. Aceasta metoda se numeste metoda WEB, care vine din cuvinte (words), emotii (emotions), si comportament (behavior). Recunoscand aceasta personalitate in viata ta, poti sti cum sa interactionezi cu o persoana pentru a fi mai eficient, poti avea asteptari mai realiste si poti lua decizii mai pertinente in legatura cu mentinerea sau incetarea relatiei.

Este important sa stii ca nu poti schimba personalitatea unei persoane, dar poti dirija relatia. Acest lucru este in special important daca un membru al familiei sau o persoana foarte apropiata de tine, cine va ramane in viata ta, sufera de acest comportament dificil.

La fel ajuta si faptul ca stim ca exista tratamente eficiente pentru BPD, asa ca cei care sunt motivati sa isi schimbe comportamentul haotic, autodistructiv, care poate cauza pagube in viata lui (sau viata ta) o pot face usor. Folosind metode de terapii de comportament cognitiv, unele persoane s-au vindecat de tulburare de personalitate borderline, invatand abilitati de organizare, toleranta durerii, si cum sa aiba o relatie fericita.

Iata cei 3 pasi:

Cuvintele lor
Ei pot fi sufletul unei petreceri, pot aparea foarte populari si atractivi. Cuvintele lor pot fi extrem de seducatoare, alternativ cu critica extrema si furie. Vor fi foarte prietenosi inca de la prima intalnire, pentru ca asta ii ajuta sa se sima in siguranta. Iar de la un anumit punct acest lucru se va transforma in critica intensa si furie.

Emotiile tale
Sa recunosti cum te simti este surprinzator de folositor, cand ai treaba cu o persoana cu BPD. Daca ti-e frica tot timpul ca poate declansezi furia unei persoane, asta poate fi un semn de avertizare. Te poti indragpsti de persoanele cu BPD, pentru ca te fac sa te simti special.

Comportamentul lor
Semnul principal al persoanelor cu BPD este schimbarea intensa de dispozitie. Dereglarea emotiilor este marcajul acestei tulburari. Acestea de obicei vor aparea fara nici un semn, pentru ca pot fi foarte disproportionate fata de situatie.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.