Unt- 6 alternative mult mai sanatoase pentru sanatate

Un produs lactat cu diverse utilizari, untul este cel care  vine cu un plus de gust si de gurmand la noi in farfurie. Dar studiile recente au ajuns la concluzia ca un consum excesiv de unt poate sa mareaasca nivelul de colesterol rau si poate sa duca la numeroase boli.

Dar din fericire, sunt o multime de alternative sanatoase la unt, pe care poti miza.

Untul ghee. Un unt originar din India, unde este adulat, untul ghee provine de la un unt clasic, lasat fara apa, lactoza si proteine. Dar pastreaza totusi gustul untului cu un plus de savoare de aluna.

Margarina vegetala. Margarina preparata cu uleiuri vegetale solidifiate, a fost considerata multa vreme cea mai sanatoasa alternativa la unt. Dar in realitate, doar margarina fara ulei de palmier si fara acizi grasi trans este benefica pentru sanatate.

Untul de artar. Este vorba despre o pasta obtinuta din siropul de artar, fara materii grase sau fara produse lactate, bogata in saruri minerale, potasiu si magneziu.

Compotul de mere. Compotul de mere este considerat si el drept o alternativa delicioasa si sanatoasa pentru unt. Mai ales in retetele dulci. Deci te va ajuta sa reduci cantitatea de zahar pe care o folosesti in retete si te va ajuta in acelasi timp sa te tii departe de caloriile si grasimea din unt.

Piureurile de oleaginoase. Adica piureuri vegetale de migdale, de nuci, de fistic sau de susan, foarte bogate in fibre, acizi grasi benefici si fara colesterol.

Uleiul de cocos. Uleiul de cocos este mai nou un ingredient must have dintr-o bucatarie healthy. Este bogat in fier, magneziu, dar si in mangan, fiind un ulei exotic plin de virtuti. Uleiul de cocos are si puteri antioxidante, poate facilita digestia si vine cu un plus de energie.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.