Alegerea corecta a barelor longitudinale. Ce trebuie sa stie orice sofer?

bare-longitudinale-mercedes-vito-viano-2004-2014-_4842_1_1487599995

bare-longitudinale-mercedes-vito-viano-2004-2014-_4842_1_1487599995Calatoriile pe distante lungi sunt, de cele mai multe ori, o provocare pentru orice sofer. Cea mai mare parte a provocarii este reprezentata de spatiul pentru bagaje, care poate sa fie o problema destul de serioasa in cazul familiilor mari. Tocmai de aceea, din ce in ce mai multe masini sunt dotate cu bare longitudinale pe care se pot prinde portbagaje detasabile sau diverse elemente de sustinere a bicicletelor, a ski-urilor sau a altor bagaje uzuale.

In comertul auto exista o multime de masini dotate cu bare longitudinale, cei de la maxytuning.ro remarcand ca exista cateva categorii auto care sunt avantajate. Astfel, exista mai multe bare longitudinale pentru masini break montate deja din fabrica si exista anumite branduri auto, cum ar fi VW care se focuseaza pe flexibilitatea de a cara bagaje si isi doteaza automobilele cu bare longitudinale VW.

Totusi, majoritatea masinilor nu au o astfel de dotare, asadar, barele longitudinale sunt la mare cautare.

Ce trebuie avut in vedere la achizitia unor bare longitudinale?

In primul rand trebuie sa se verifice compatibilitatea. Un set de bare longitudinale pentru Ford Focus nu se vor potrivi unui Mercedes Vito, fiind diferente uriase de lungime sau sisteme de prindere. Astfel, cei care detin un Vito trebuie sa aiba in vedere bare longitudinale pentru Mercedes Vito.

Tipologia barelor este si ea extrem de importanta, iar aceasta poate sa difere in functie de modul de prindere, de inaltime sau de siguranta. Pentru masinile mai vechi, barele se prind cu ajutorul unor cleme, direct pe jgheaburile de ploaie, insa pentru cele noi exista prevazute anumite puncte de prindere care usureaza foarte mult munca.

Ceea ce este cel mai important insa, este siguranta pe care o pot oferi aceste bare. Trebuie sa fie extrem de bine prinse, in asa fel incat sa nu existe riscul ca bagajele transportate cu ajutorul lor sa pice de pe masina. De asemenea, trebuie sa dispuna de elemente anti furt. De cele mai multe ori, pe barele longitudinale se prinde un alt set de bare transversale care sa permita transportul bicicletelor sau a altor obiecte voluminoase, tocmai de aceea, materialul din care este realizata bara trebuie sa fie de o foarte buna calitate.

Producatorii mizeaza foarte mult pe otel si pe aluminiu. Otelul este extrem de durabil, insa este greu si poate sa aiba cateva cuvinte de spus impotriva dinamicii masinii. Aluminiul, in schimb, este mai usor, insa nu permite transportul unor greutati foarte mari. Atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al functionalitatii, aluminiul pare a fi varianta ceva mai buna, chiar daca este ceva mai costisitoare.

Lucruri importante despre barele longitudinale

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.
  • Montajul este extrem de important. Foarte multe accidente au loc din cauza neatentiei in ceea ce priveste montajul barei;
  • Trebuie sa se acorde o atentie mare greutati suportate de bare si sa nu se suprasolicite;
  • Trebuie sa se acorde atentie maxima vitezei permise in momentul in care sunt folosite astfel de bare. De regula, soferii care au bagaje montate pe bare nu ar trebui sa circule cu viteze mai mari de 130 km/h.