De cateva luni incoace, am observat ca publicitarii s-au hotarat sa acorde tot mai multa atentie cartilor si promovarii cititului in randul popluatiei. Se spune de ani de zile ca internetul e viitorul, ca oricine care nu se poate adapta online-ului este menit sa “dispara”. De asemenea, filmele, serialele si tot ce inseamna multimedia ia incetul cu incetul locul cartilor atat de pretioase pentru generatiile anterioare. Insa, se pare ca lumea a inceput sa realizeze cat de important e cititul pentru educatia, maturizarea si culturalizarea unei persoane.
Tot mai multe publicatii (Esquire, The New Yorker sau Vanity Fair), televiziuni (antena 3 de la noi de ex.) sau pur si simplu librarii, au inceput sa investeasca in campanii de publicitate pentru a-si promova produsele, bazandu-se pe faptul ca in momentul in care citesti, iti creste intelectul. Cei de la IQads au introdus printurile de mai jos prin urmatorul text: “Lumea cartilor – Fie ca este vorba de promovarea unei librarii, a unei biblioteci sau a unui anticariat, mesajul transmis de printurile publicitare pare sa fie acelasi: lectura are un efect benefic asupra imaginatiei. Cei care nu citesc carti risca sa se trezeasca cu un cap mai mic iar dezinteresul lor poate afecta aparent si viata eroilor fictivi.”
Sa luam cateva exemple mai jos:
1. Spotul facut de revista Esquire de la noi, de acum cateva luni: Esquire face bine la cap
2. Spotul care ruleaza deja de cateva saptamani pe la televizor, cu tot felul de VIP-uri sau persoane publice care indeamna la citit: Campania Citeste
3. Multe printuri internationale: (sursa IQads.ro)
a. Campania celor de la Steimatzky Bookstore cu strapline-ul: “Read More”
Agentie: Shalmor Avnon Amichay / Y&R Interactive, Tel Aviv
b. Campania celor de la DDB, Hong Kong – Penguin Books – Guy
Agentie: DDB, Hong Kong
c. Cia De Bolso Pocket Book Collection – Trial
Agentie: Almap BBDO Comunicaçoes, Sao Paulo
In fine, s-ar putea arata aici nenumarate printuri, de la numeroasele agentii de publicitate din lume, insa ideea ramane urmatoarea: oamenii incep sa revina la carti, sa le promoveze, mai ales prin randul tinerilor, care prefera computerul si tv-ul. Si ma bucur ca se intampla acest lucru. Ma numar printre cei care nu sunt de acord cu afirmatiile cum ca, odata cu venirea online-ului, presa scrisa si cartile in sine sunt menite sa dispara. Si se pare ca suntem destui care credem asta. Intrati pe IQads, sa vedeti mai multe printuri si spoturi nationale/internationale cu acest subiect.