Controlul intern managerial in cadrul institutiilor de stat

control intern managerial

control intern managerialControlul intern managerial se refera la totalitatea regulilor general valabile in contextul managerial al entitatilor publice si institutiilor bugetare de tipul primariilor, scolilor sau a spitalelor. Control intern managerial inseamna implementarea unei serii de proceduri ce au ca scop eficientizarea, uniformizarea si standardizarea intregii activitati desfasurate de functionarii publici in cadrul acestor institutii.

Implementarea procedurilor de control intern managerial si revizuirea periodica a acestora in conformitate cu legislatia in vigoare are ca scop standardizarea activitatii desfasurate in cadrul institutiei cu accent pe atingerea obiectivelor intr-un mod ce este atat eficient cat si economic, capacitatea de verificare rapida a regulilor externe, protejarea bunurilor si a informatiilor, preventia si depistarea fraudelor, preventia si depistarea greselilor de documentatie sau proces, mentinerea unei comunicari eficiente intre personalul din diverse departamente ale institutiei.

Modificari de control intern managerial

Standardele de control intern managerial au fost introduse in Romania dupa modelul Uniunii Europene in anul 2005 prin ordinul OMFP 946. Conform acestuia, s-a reusit uniformizarea si standardizarea unor reguli general valabile intre toate institutiile bugetare si entitatile publice din Romania pe baza unei documentatii ce cuprindea intre 1800 si 2000 de pagini.

In anul 2015, prin ordinul 400, au fost intoduse 16 noi standarde ce trebuie implementate prin rescrierea documentatiei in vigoare pana la acea data. Datorita volumului mare de lucru, multe unitati din tara functioneaza inca dupa documentatia veche. Se fac eforturi in vederea aplicarii cat mai rapide a acestor modificari pentru toate institutiile bugetare, de la primarii, la scoli si spitale. In momentul actual, cea mai eficienta modalitate de reactualizare a documentatiei este un soft autocompletant creat special pentru acest scop.

Vezi si:  Articole ce nu trebuie sa lipseasca din garderoba ta

Indiferent de modificarile aduse pe parcurs, principiul de baza al acestor proceduri de control intern managerial ramane acelasi pentru toate institutiile sau tipurile de legislatie in vigoare si are in vedere:

1. Permanenta sau asigurarea unei stabilitati in cadrul tuturor institutiilor tip pentru care procedurile de control intern managerial trebuie sa serveasca drept ghid si sa regularizeze activitatile repetitive din cadrul mai multor institutii de acelasi tip din intreaga tara.

2. Organizarea structurilor de management si conducere din cardul institutiilor bugetare cu accent pe impartirea eficienta de responsabilitati si comunicare.

3. Auto controlul sau capacitatea institutiilor de a se autocontrola pe baza acestor proceduri de control intern managerial astfel incat sa poata fi prevenite si depistate din timp neregulile din cadrul structurilor interne.

4. Circulatia informatiei sau eficientizarea modului in care operatiunile sunt desfasurate in cadrul unei institutii astfel incat informatia sa circule liber intre functionari intr-un mod usor si rapid de consultat, corectat si verificat.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.