M-am gândit sã dau un sfat celor care au un blog recent creeat (și mã refer la cei de au câteva sãptãmâni vechime) și vor sã-și promoveze blogul gratuit, fãrã a plãti pentru AdWords sau reclame la diverse firme de publicitate. Eu am sã le dau câteva sfaturi despre ce sã NU facã pentru a-și promova blogul:
1) Nu vã apucați sã copiați articole de pe blogurile altora. Unii dintre voi deja au la cunoștinþã aceastã cauzã. Nu copia pe nimeni, nu cita pe nimeni. Copiazã doar embed-ul de la un video/audio/imagine. Nu textul în sine. Cãci textul este originalitatea autorului. Iar dacã tu îi comentezi originalitatea, automat dai dovadã de lipsã de idei. Pe scurt: Gândește înainte sã scrii.
2) Nu începe sã înjuri bloggerii mari (deja îi știți … dacã nu, cãutați top-ul blogosferei românești sã le aflați nick-ul, respectiv adresa blogurilor). Nu te apuca sã-i critici PE BLOGUL TÃU, pentru cea mai micã greșealã gramaticalã fãcutã. Asta este consideratã înjurãturã pe la spate. Dacã ai ceva de reproșat, îi reproșezi pe blog la el, printr-un comentariu la articolul cu pricina. Nu scrie în comunitatea ta, despre comunitatea altuia. Deoarece îl jignești în adevãratul sens al cuvântului și cãlcându-i demnitatea, riști sã-ți blocheze accesul la adresa lui prin banare ip/e-mail/nick/refeerer/clasã de ip/mamã/tatã/câine/vecina de la 2 e.t.c. Nu te culca pe ideea cã dacã te apuci sã-i oferi un pingback negativ (pingback = notificare la el pe blog în momentul postãrii link-ului sãu pe un alt site), el va fi revoltat și jap! scrie despre tine la el pe blog, demonstrându-ți el șie cã are dreptate și tu ești un trol. Nu. Bloggerii s-au modernizat, așa cã nu mai fac aceastã greșealã. În ziua de astãzi, când un blogger mare are ceva de împãrþit cu tine, o face prin comment-uri, nu prin post-uri. Nimeni nu mai este prostul tãu sã-ți facã trafic trimițându-ți referrali moka. Fiecare are blogul lui personal, deci poate sã posteze orice (atât bine gândit cât și greșit) fãrã a fi constrâns de nimeni. Înainte metoda funcționa. Îi înjurai pe zoso, VisUrât, Buddha ș.a.m.d, iar ei scriau despre frustrarea ta și îți cresc traficul. Însã totuși, pânã când ? Paharul nu este fãrã fund. Nu mai merge. S-a învechit metoda deoarece toți ciunpalacii și-au fãcut trafic din nimic, de pe urma muncii altora. Dacã tu înjuri un blogger, nu înseamnã cã și el trebuie sã o facã. Pe scurt: nu fii arogant.
3) Nu face din blog, o tocãnițã. Adicã nu împãrþi blogul în mai multe subiecte de discuții. Dacã te apuci sã publici (uneori) știri mass-media, totodatã fã-o cu cap și criticã sau aprobã (CU ARGUMENTE CONCRETE, bineînțeles) știrea respectivã. Nu da doar copy&paste, încadrezi citatul în blockquote, specifici sursa și gata post-ul. Cã nu ai fãcut nimic. Nimeni nu este interesat sã citeascã știri obișnuite pe un blog. Existã 9AM, Realitatea, Cotidianul, Ziua, Adevãrul, GdS e.t.c. Lumea preferã sã se informeze direct de la sursã, ce rost mai are sã aștepte câteva ore/zile pânã preiei tu știrea. Prin urmare, odatã ce ai preluat o anumitã știre, adaugã-i una bucatã criticã (DAR ÎNTEMEIATÃ) pentru a-i da un rost acelei postãri. PS: Fii la obiect.
4) Nu scrie cu gândul sã primești comentarii neapãrat la articolul respectiv (spre exemplu, eu nu am creeat blogul pentru a scoate bani din el neapãrat … ci mai mult pentru mine. Dupã cum se vede, nu am câte 50 comentarii la fiecare articol, deci este un blog liber). Fii inventiv. Fii informat. Fii cult. Fii clar și rãspicat. Nu scrie 500.000 rânduri despre o idee, când o poþi comprima în doar 3 rânduri. Cã nu cantitatea conteazã, ci calitatea. Nu scrie sã ai multe cuvinte cheie pe google. Nu scrie sã ai sute de cuvinte într-un post, pentru a avea cât mai mult noroc la cãutãri pe google. Nu scrie gândindu-te la ce va urma. Citește multe cãrți, gândește logic, analizeazã problema, apoi îți exprimi pãrerea. Nu te da cu presupusul, fãrã a lua în calcul celelalte variante ale subiectului. În momentul când scrii o propoziție/un paragraf/un alineat, dupã ce l-ai terminat, verificã-l. Sã vezi dacã ai avut greșeli gramaticale (pleonasme/paronime/agramãri/expresii inutile). Gãsește întotdeauna exprimarea cea mai dreaptã. Nu cea mai rapidã. Sau dacã se poate, cea mai dreaptã și cea mai rapidã în același timp, dacã eștii iute la creier. Întâi gândește și verificã post-ul, apoi îl publici. În ritmul ãsta, atragi lumea prin modul tãu de a gândi, de a te exprima, prin logica ce o dezvãlui și prin metoda ta EFICIENTÃ de a expedia toți trolii dintr-o singurã replicã (trol = idiot ce se bagã în seamã fãrã sã gândeascã). Totodatã vor veni și comentariile, trackback-urile (același lucru ca pingback-urile numai cã persoana este cea inversã) respectiv feed-uri. Cui îi vor plãcea articolele scrise de tine (sau articolul), se va înregistra cu adresa lui de e-mail pentru notificãri la urmãtoarele post-uri. Nu te gândi cã dacã vei face ca la punctul 2 de mai sus, vizitatorii bloggerului respectiv te vor urmãri, așa cum îl urmãresc pe el. Doar nu-þi trece prin cap cã el, om cu cap, care are raționalitate, îl vor pãrãsii cititorii sãi fideli pentru tine, un om frustrat cu cel mai mic motiv de ceartã, nu ? PS: Fii inventiv.
Acestea sunt principalele 3 lucruri care NU trebuie puse în aplicare. Aceste 3 lucruri definesc conținutul blogului tãu. Restul, de tine depinde. Și când spun “restul”, mã refer la optimizarea blogului. Adicã publicarea acestuia în cât mai multe directoare web românești, optimizarea cuvintelor cheie, e.t.c. Pentru acestea, sunt diverse tutoriale “optimizare wordpress” despre care sã tot înveți. Sper ca bloggerii cu vechime minorã, sã ia aminte la ce am spus și sã gândeascã la rece, când se integreazã în blogosferã.