Google și-a lansat de curând propria rețea socialã, Google+ (sau Google Plus, cum preferați). Faptul cã cei de la Google lucrau la acest proiect era deja știut de toatã lumea, iar lansarea rețelei sociale a fost așteptatã cu sufletul la gurã de cãtre prietenii online-ului. Deși rețeaua a fost deja lansatã, ea se aflã încã într-o perioadã de test, iar accesul la ea se face doar pe bazã de invitație. Cu ajutorul Dianei Câmpean am ajuns și eu pe Google+, pentru cã ardeam de curiozitate sã vãd care sunt principalele diferențe între platforma Google+ și Facebook.
Adevãrul este cã, vrând nevrând, problema se pune așa: Google+ vs. Facebook. De?i este un mod destul de simplist, pânã la urmã curiozitatea fiecãruia într-acolo bate, nu pentru a renunța neapãrat la Facebook odatã cu trecerea la Google+, ci pentru a le putea folosi pe amândouã, în mãsura în care aceste platforme ar fi complementare.
În mod evident, a pune Google+ în competiție cu Facebook pentru a face o evaluare diferen?iatã nu este un demers deloc greșit. De altfel, o dezbatere pe aceastã temã este chiar beneficã pentru dezvoltarea mediului 2.0. Blogatu a fost unul dintre cei care au invitat la o astfel de dezbatere, iar pentru mine acesta a fost un motiv în plus sã scriu pe aceastã temã.
Interfața Google+ seamãnã destul de mult cu cea a Facebook-ului. Conținutul este împãrțit pe trei coloane distincte, dintre care cea centralã este dedicatã ”statusului” fiecãrui utilizator. Practic este un ”Wall” ca la Facebook, dar fãrã a se numi astfel. Pe homapage-ul fiecãrui profil apare un ”newsfeed” cu ceea ce au postat oamenii din ”cercurile” tale. În varianta de vizualizare ”Profile” apar doar propriile frãmântãri cu comentariile aferente. Modul de postare a conținutului pe Google+ este asemãnãtor cu ce avem deja pe Facebook: se pot insera imagini, videoclipuri sau linkuri exact ca la Facebook, cu aceleași clickuri. Nu sunt programator și nu îmi pot da seama în ce mãsurã codurile sursã a celor douã rețele de socializare ar putea fi identice, însã la nivel de frontend lucrurile sunt exact la fel (diferã doar culorile). La fel este și cazul butoanelor ”Like” pentru Facebook și +1 pentru Google+. Același concept, doar designul diferã.
Bun, pornind de la aceste observații, am putea spune cã Google+ este un ”epic fail”, dar lucrurile nu stau chiar așa. Cel puțin din punctul meu de vedere, Google a venit cu lucruri destul de inovatoare și cred cã peste nu foarte mult timp, rețeaua Google+ ar putea deveni cea mai popularã rețea de socializare. Sã vedem de ce!
1. Prin așa-numitele ”circles”, Google+ oferã o mai bunã gestionare a ”prietenilor” și a conținutului propriu pe care aceștia îl pot vedea. Utilizatorul își poate seta mai multe cercuri de persoane, cum ar fi: familie, colegi de lucru, prieteni ?=ș.a.m.d. Conținutul pe care utilizatorul îl posteazã apoi poate fi ”public”, adicã vizibil pentru toatã lumea, sau poate fi vizibil doar pentru un anumit cerc de persoane. În mãsura în care amenințãtor de multe studii aratã cã departamentele de HR verificã paginile de Facebook a celor care au depus CV-uri, pentru a vedea cât sunt de serioși și a-i trece printr-un prim examen psihologic, noutatea adusã de Google+ este incendiarã, pentru cã nimeni nu îți va putea vedea activitatea ta pe rețeaua de socializare dacã tu nu consimți acest lucru.
2. ”Sparks” pe Google+ este ceva mult mai util decât ”Interests” pe Facebook. Pe Google+ dacã ai cãutat și ai adãugat la profilul tãu un anumit interes, de fiecare datã când dai click pe el îți va apãrea un ”news feed” cu cele mai noi articole apãrute pe internet referitoare la acel domeniu de interes.
3. Google+ este un simplu serviciu oferit de Google, în timp ce Facebook este o companie în sine. Prin urmare, Google+ dispune de toate canalele de PR pe care le deține Google, iar faptul cã Google este cel mai utilizat motor de cãutare nu poate fi decât benefic și pentru Google+. Cei de la Google sunt conștienți de acest lucru și marjeazã pe el din plin. De ce spun asta? Pentru cã atunci când dai un ”Like” unui articol de pe internet, îl arãți prietenilor tãi, dar mai mult nimic, dar atunci când dai un +1 unui link, Google îi crește ratingul. Cu cât mai multe +1 adunã un link, cu atât va avea un rating mai mare în algoritmul Google. În schimb, ratingul rãmâne cam același chiar dacã un articol primește 100 de ”Like”-uri.
Pe de altã parte, mai am o bãnuialã, dar nefiind specialist poate mã înșel. Din câte mi-am dat eu seama, linkurile puse pe Google+ sunt cu ”dofollow”, în timp ce linkurile puse pe Facebook sunt cu ”nofollow”.
4. Google+ cred cã poate depãși destul de lejer Facebook-ul în ceea ce privește industria jocurilor online. De ce? Pentru cã Google posedã un motor de cãutare propriu, un sistem de operare propriu și un sistem de platã online propriu. Coroborându-le pe acestea, Google nu cred cã Facebook va putea ține pasul, chiar dacã are câțiva ani avantaj.
Bun, deocamdatã cam atât, cã și așa m-am lungit cam mult. Concluzia mea ar fi cã Google+ are toate mijloacele necesare de a lua, la un moment dat, locul Facebook -ului. Aștept și pãrerile voastre.