Idei de garduri si porti

Necesar fiecarei case, gardul indeplineste, pe de o parte functia de a pastra intimitatea si de o apara de posibili intrusi, iar pe de alta, de a-i conferi habitatului un aspect placut. Cum sa alegi materialul adecvat si forma cea mai eficienta pentru a construi un gard? O seama de criterii trebuie avute in vedere: dimensiunea gardului, regiunea in care este amplasat, conditiile climaterice, rezistenta mecanica sau resursele locale. In continuare vom da cateva exemple de garduri, incercand sa raspundem unor intrebari inevitabile despre materiale. Ramane lemnul cel mai important si utilizat material sau locul i-a fost luat de materialele moderne? Fierul forjat s mentine ca o alternativa pentru viitor?
Esenta clasica pentru constructii, lemnul este des folosit cu precadere la construirea gardurilor, dar si a caselor si a accesoriilor de gradina. Pentru garduri si porti se pot folosi esente exotice de lemn (garapa, iroko, tatajuba), mai rar intalnite in Romania, insa. Desi cu o mai slaba rezistenta la intemperii si socuri metalice, rasinoasele (brad, molid, pin) sunt adeseori folosite in constructia gardurilor. De o estetica deosebita si cu costuri reduse poate fi un gard din brad , conceput in structura de grilaj. Gardurile din esente de foioase (stejar, mesteacan, paltin) sunt mai rar intalnite datorita costurilor ridicate, compensate insa de eleganta pe care o confera aceste esente.
Gard de aluminiu costituie o solutie eficienta si ieftina. Aluminiul este un material rezistent la intemperii si la fel de usor de intretinut ca si placile din PVC. Construit pe o baza de piatra de 80 -100 cm, gardul se compune din bare de aluminiu lacuit sudate pe o placa de aluminiu care acopera intrega lungime a zidului. Inaltimea acestuia poate varia intre 100 si 120 cm, iar culoarea trebuie armonizata cu casa. Pentru a se asorta cu gardul, poarta poate fi facuta dupa acelasi model. Curatirea gardului din aluminiu se face o data pe an, fie prin jet de apa, fie prin spalarea lui cu un burete. Nu sunt indicate solutiile abrazive care strica textura materialului.
Garduri din PVC (PVC-ul este un material plastic cu o gama larga de utilizare, care s epreteaza la forme complexe, usor de intretinut, rezistent la variatii de temperatura si care are costuri reduse). Aceasta poarta din PVC se distinge prin finetea designului. Cu o inaltime de 125 cm (145 cm la mijloc), poarta masoara 300 cm lungime.
Gard din fier forjat. Cu o traditie indelungata, fierul forjat se preteaza gardurilor cu structura d ebare asezata pe structura de placi. Material care s epreteaza la diferite forme si aranjamente (striatii, flori, vergele), fierul forjat este supus unui tratament special : galvanizare si acoperire cu vopsele.