Motive pentru care ratele de schimb sunt deosebit de importante

ratele de schimb

ratele de schimbRatele de schimb sunt importante pentru economia unei tari, si pentru comertul exterior. De exemplu, intr-un scenariu ipotetic, euro se apreciaza in raport cu un dolar. Acest lucru inseamna ca rata de schimb a monedei euro fata de dolar este in crestere si depaseste 1€ = 1,35$, 1€ = 1,50$. Pe de alta parte, in  ceea ce priveste bunurile si serviciile, produsele exportate de catre Statele Unite in tarile din zona Euro sunt mult mai competitive. Spre exemplu, 1 DVD, realizat in SUA, la o valoare de 20 $, va ajunge pe piata zonei Euro la 14.8€ (ceea ce inseamna 20$ / 13.5€). Se va vinde la 13.5 € (adica 20$ / 1,50$), cateva luni mai tarziu. In schimb, produsele exportate din zona Euro vor fi taxate cu un pret mult mai mare in dolari si vor fi mai putin competitive in SUA, gratie raportului cu produsele locale. Intr-un mod similar se poate pune problema si prin raportarea la un curs valutat BNR.

Dar, in cazul in care nu exista productie nationala suficienta pentru a evita importurile – ceea ce reprezinta principala cauza pentru care energia materiilor prime provin de la tarile emergente – acesta ar putea reprezenta un factor de inflatie in tara, spre exemplu, cursul de schimb in Statele Unite.

In concluzie, la nivelul persoanelor particulare, cu o crestere euro/dolar, turistii americani vor avea in zona Euro o putere de cumparare in scadere si invers, sejurul turistilor francezi sau germani in SUA, ar putea deveni mai scump. In ceea ce priveste investitiile, activele europene sunt mult mai scumpe pentru investitorii americani, iar activele americane sunt mai ieftine pentru investitorii europeni:  o scadere a dolarului ajuta deci investitiile in Statele Unite.

Vezi si:  SpaceX: Elon Musk da asigurari ca Omul va ajunge pe Marte in maxim 10 ani

Ratele de schimb valutar ale monedelor sunt stabilite pe piata valutara – spre exemplu, curs valutar BNR. Fiecare tara sau fiecare zona isi decide regimul de schimb, fix sau flotant.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.