Cluj-Napoca este al doilea oras ca marime din Romania dupa Bucuresti si este una dintre capitalele istorice ale tarii noastre, in 2015 fiind denumit Capitala Europeana a Tineretului. Situat in inima Trasilvaniei, Clujul este un oras plin de cultura si istorie, de locuri de relaxare, iar in peisajul urban predomina monumente si cladiri istorice.
Ajungeti foarte usor in orasul Cluj, fie cu avionul daca veniti din Europa sau doriti un drum rapid, fie cu masina personala, fapt ce va da o mai mare libertate in deplasare. Puteti utiliza cu incredere un tool pentru a afla distantele rutiere in kilometri, durata si rute auto importante catre oras. Va este oferita si o Harta Cluj interactiva, pe care puteti descoperi principalele obiective turistice.
Printre principalele atractiile turistice ale Clujului, se numara Parcul National Etnografic „Romulus Vuia”. Aici veti gasi o oaza de liniste, calm si aer curat, intr-un oras care se dezvolta cu o viteza uimitoare si progreseaza cu orice zi trece. Daca sunteti in cautare de un loc linistit, unde timpul chiar pare ca trece mai lent, va puteti rupe de viata de oras schimband arhitectura cladirilor orasului cu viata „ca la tara”.
Descoperiti case din lemn cu pridvor, livezi de nuci si meri, unde va puteti ascunde de caldura soarelui in timpul verii, dar care devin maiestuase iarna, sub greutatea zapezii. Printre atractiile muzeului etnografic puteti gasi biserica de lemn din satul Chirales, artizanat din Preuteasa si Harnicesti, un cuptor pentru arderea varului, dar si numeroase obiecte din gospodaria taraneasca.
Pe intreg teritoriul acestui muzeu in aer liber, a fost reasamblat cu fidelitate arhitectura traditionala din jurul Romaniei. Piesele expuse sunt cladiri vechi traditionale, grupate in functie de regiune, monumente de arhitectura populara, ateliere mestesugaresti, puturi, porti, cruci de lemn mari si textile de interior.
Haideti sa aflam cateva lucruri pe care probabil nu le stiati despre Muzeul Etnografic Romulus Vuia:
- Muzeul Etnografic este cel mai vechi din Romania;
- Cele mai vechi piese de expozitie dateaza din 1678;
- Biserica din Cizer-Salaj, la constructia careia a contribuit Nicola Ursu (Horea), chiar inainte de revolta din 1784, este una dintre cele mai frumoase biserici din lemn din Transilvania;
- Gazduieste targuri anuale si manifestari culturale traditionale;
Vizitati Clujul si nu uitati atunci cand plecati la drum sa va stabiliti calatoria pana la cel mai mic detaliu. Folosind aplicatia Harta Cluj, de pe tableta, mobil sau desktop, aflati imediat distanta de parcurs, timpul si consumul de carburant.