Oportunitatea unei angajari in domeniul care te pasioneaza si in care esti bun vine destul de rar. Atunci cand vine, trebuie sa te asiguri ca nu o ratezi, iar pentru asta este nevoie de atentie la fiecare detaliu, oricat de mic ar fi el.
Redactarea CV-ului nu este, nici pe departe, un detaliu mic. CV-ul este cartea ta de vizita si poate sa iti contureze imaginea inca de dinainte de a fi chemat la un interviu. In momentul in care aplici pentru joburi, indiferent de domeniu, este bine sa te asiguri ca CV-ul este bine redactat si este relevant pentru locul de munca la care aspiri.
Sfaturi utile pentru toti cei care doresc sa isi completeze corect CV-ul
- Inceputul este deosebit de important. Cei care citesc CV-urile sunt foarte selectivi si de cele mai multe ori nu au rabdare sa parcurga cap-coada un astfel de document. Tocmai de aceea, primele 25-30 de cuvinte sunt foarte importante si trebuie sa atraga atentia. Prin aceste cuvinte trebuie sa ii fie atrasa atentia angajatorului. Sunt necesare informatii concise, fara clisee si fara legatura cu alte domenii decat cel pentru care se aplica.
- Informatia trebuie sa fie ordonata corect. In CV trebuie sa fie doar informatii relevante, ordonate corect. Experienta profesionala trebuie sa fie cat mai detaliata: anii in care ai fost angajat, rolul pe care l-ai avut in companie si proiectele pe care le-ai facut. Studiile nu trebuie sa fie puse la inceput, deoarece pentru majoritatea angajatorilor nu sunt chiar atat de relevante. Singura situatie in care studiile trebuie sa fie evidentiate in CV este daca nu ai experienta.
- Fii cat mai selectiv. Nu introduce in CV absolut tot istoricul vietii tale. Nu conteaza fiecare experienta de voluntariat, fiecare pasiune si fiecare detaliu. Este important sa treci in acest document doar acele experiente care sunt relevante pentru compania in care urmeaza sa te angajezi.
- Conteaza realizarile, nu atributiile. De regula, in CV trebuie sa fie prezente cat mai multe realizari. Mai mult de 90% din informatia pe care o oferi trebuie sa se refere la ceea ce ai realizat si sa fie exprimata prin cifre, procente si statistici.
- CV-ul trebuie sa fie adaptat pentru fiecare situatie in parte. O mare greseala pe care o fac majoritatea celor care aplica la un job este faptul ca trimit acelasi CV la toate firmele unde isi doresc un job. Fiecare firma are propriile particularitati si are nevoie de anumite lucruri de la angajati. Tocmai de aceea, documentul trimis trebuie sa fie personalizat in functie de cerinte.
Per total, CV-ul nu are o importanta atat de mare. Decizia finala va fi luata de recruiter in urma unui interviu. In prima instanta insa, CV-ul este totul, in conditiile in care reprezinta primul contact intre angajator si angajat. Acesta trebuie sa fie deosebit si sa iasa in evidenta fata de celelalte sute de CV-uri. Daca jobul este unul bun, cu siguranta numarul aplicantilor va fi unul foarte mare.