Semnificatia culorilor in decoratiunile interioare

Cunosti semnificatia acestor culori? In decoratiunile interioare culorile sunt perfecte pentru a crea o atmosfera si o atmosfera diferite. Unele nuante sunt mai linistitoare altele sunt mai dinamice. Descopera in cele ce urmeaza semnificatia cuorilor in decoratiunea interioara.

Simbolica culorilor

Inainte de orice, trebuie sa cunoasteti diferenta dintre culorile primare si culorile secundare. Culorile primare sunt trei: galben, rosu si albastru. Culorile secundare sunt obtinute datorita unui amestec dintre acestea, fie verde (albastru si galben), portocaliu (galben si rosu) si violet (rosu si albastru). Toate celelalte nuante sunt declinari ale acestor 10 nuante.

Trebuie sa mentionam si faptul ca aceste culori se pot completeasau din contra, sa intre in contradictie. Pe cercul cromatic, unealta de referintaa culorilor imaginata de pictorul Eugene Chevreul in secolul 19, fiecare nuanta este clasata in fata culorii sale complementare.

Albul in decorul interior

Intr-un interior albul este de obicei omniprezent. Intr-un decor epurat, curat, este adesea prezent pe toti peretii, pe tavan sau poate fi ales ca si culoare pentru mobile sau lenjeria de pat. In Europa albul este asociat cu puritatea si inocenta insa, in alte tari este culoarea doliului. Albul confera lumina in orice spatiu si ne permite sa cream impresia de spatiu mare.

Rosul in decorul interior

Rosu este o culoare calda, considerata pasionala. Traduce in general pasiunea dar si furia sau violenta. Este o culoare puternica care confera dinamism. Trebuie sa eviti sa zugravesti un perete intreg in culoarea rosie.

Albastrul in decorul interior

Albastrul este o culoare care calmeaza care poate evoca cerul sau marea. Ne ajuta sa ne relaxam si ne incita la meditatie. Aceasta culoare rece permite iluminarea unei incaperi. De obicei albastrul se foloseste in dormitor, in baie sau in biblioteca. Bleumarin, albastru deschis, turcoaz, albastru Klein, diferitele nuante de albastru sunt ideale si se armonizeaza cu alte culori precum galben, roz sau verde.

Vezi si:  Un decor Feng Shui: idei in tendinte pentru un interior zen

Sursa: https://www.cosmopolitan.fr/,a-chaque-couleur-sa-signification,1967793.asp

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.