Rezumat:
O saltea noua poate sa însemne începutul unei noi vieți si poate sa fie secretul zambetului din fiecare dimineata. Realmente, ne petrecem o treime din viata pe saltea, asadar, importanta sa este colosala. Majoritatea utilizatorilor ( adica majoritatea oamenilor ) se folosesc de saltea fara a-i oferi un minim de ingrijire. Acest lucru duce la aparitia acarienilor si la o uzura accentuata. Daca doresti sa te bucuri de saltea pe termen lung, este bine sa urmezi cateva sfaturi utile si sa stii cateva informatii.
Intretine cat mai bine salteaua
Intretinerea saltelei este o actiune destul de simpla. In prima luna este bine sa o intorci o data sau de doua ori, in asa fel incat sa obtii o aranjare uniforma a matlasarii, ca mai apoi sa o intorci ori de cate ori se schimba anotimpul. Roteste salteaua ori de cate ori ai ocazia, in asa fel incat sa nu creezi puncte de presiune doar in anumite locuri.
Intretinerea saltelei trebuie sa implice si o aspirare frecventa, precum si aerisirea.
Protectiile de saltea, precum microsaltelele, sunt bine venite. Acestea cresc gradul de confort si iti pot oferi sansa de a elimina riscul de acarieni.
Nu folosi o saltea mai mult de 10 ani
De regula, perioada de viata a unei saltele este de 7-10 ani. Este adevarat ca exista o multime de producatori care promit garantie de pana la 20 de ani pentru saltele, insa garantia este doar una pentru structura fizica. In perioada folosirii, salteaua acumuleaza o multime de praf si de acarieni, in asa fel incat dupa 10 ani isi dubleaza greutatea. Cel mai bine este sa iti notezi data la care ai cumparat salteaua pe care dormi si sa o schimbi dupa 10 ani.
Daca ti se pare costisitoare aceasta actiune, pune in fiecare zi, in toti cei 10 ani, cate un leu deoparte pentru saltea. Iti va fi usor si vei avea suficienti bani pentru a-ti cumpara salteaua noua si pentru a cumpara si ceva bonus.
Fa tot posibilul sa te feresti de acarieni
Acarienii sunt mici paianjeni care locuiesc in salteaua ta. Nu trebuie sa te sperii, deoarece sunt microscopici, insa pot crea destul de multe neplaceri, cum ar fi alergiile si mancarimea de nas si de piele. Daca nu vrei sa te confrunti cu astfel de probleme, este bine sa stii cateva reguli ce te ajuta sa ii tii departe.
Aspira cat mai des praful de pe saltea;
Pastreaza un dormitor curat ( fa curatenie o data pe saptamana, cel putin in ceea ce priveste stergerea prafului)
Pastreaza o umiditate cat mai scazuta in atmosfera. Acarienii iubesc mediul umed, asadar nu le face pe plac;
Foloseste o protectie de saltea. Protectiile de saltea ofera un grad mai mare de confort si protejeaza salteaua impotriva prafului si acarienilor. Pe langa asta, pot fi spalate foarte usor, direct la masina de spalat.