Vanatoarea de trufe

Nu este o metafora pe care am inventat-o pe loc, ca sa sune bine, ci este chiar o recomandare calduroasa din partea noastra: in luna septembrie, mergi la Copsa Mare si invata sa decoperi trufe sub pamant, in padurile din imprejurimile raului Tarnava Mare.

Ce sunt trufele

Niste ciuperci comestibile care cresc pe radacinile unor specii de arbori. Se dezvolta sub pamant la adancimea de 3-15 cm si au forma unui tubercul de cartof cu diametru de la 4 la12 cm si greutatea cuprinsa intre 100 si 200 de grame.

Program de vanatoare

In zile de septembrie, Fundatia ADEPT, un ONG cu sediul in Saschiz, organizeaza o sesiune de vanatoare de trufe pentru curiosi. Evenimentul contine un program foarte bogat, din care spilcuim si noi:

? Sesiune de vanatoare de trufe cu ajutorul unor cautatori profesionisti si a cainilor special pregatiti in acest scop. Daca vrei, oraganizatorii te pot invata cum se dirijeaza cainii vanatori de trufe si poti lucra chiar tu cu ei.
? Curs de gatit trufe si pregatirea mesei de seara, alaturi de ceilalti colegi de grup.
? Intalnire cu un somelier si discutii pe baza sortiementelor de vin care se potrivesc delicateselor pe baza de trufe.

Costul unei asemenea expeditii, cu sejur complet, este de 390 de euro.

Trufe romanesti

In flora spontana din Romania cresc 9 specii de trufe, dar numai doua dintre ele sunt comestibile. Ambele specii cresc in regiunile mai calde din Sudul tarii, dar si in Ardeal, in padurile de fioase, mai ales in cele de stejar.

Cazare trufasa

Cazarea este asigurata de organizatori si se face exclusiv in superbele casute saxone din Copsa Mare. Odata ajuns acolo, te sfatuim sa nu te indepartezi pana nu vizitezi cateva dintre locuintele bine ingrijite ale localnicilor. Iar daca te bate gandul sa-ti amenajezi un holisor in stilul casutelor din zona, fura cateva idei de shopping de la noi, pe care le gasesti chiar in aceasta rubrica, cu ceva pagini mai in fata.

Vezi si:  Articole ce nu trebuie sa lipseasca din garderoba ta

Vrei un caine-cautator de trufe?

Daca ti-a trecut prin cap sa te apuci de vanat trufe de unul singur este musai sa ai propriul tau caine-vanator de trufe, care te-ar costa in jur de 5.000 de euro. Daca te invarti prin padurile care trebuie, s-ar putea sa-ti amortizezi investitia in foarte scurta vreme, pentru ca un singur kilogram de trufe culese de tine se poate vinde cu 3.000 de euro. De aceea, ciupercutele in forma de cartof se mai numesc si diamante negre si sunt considerate o delicatesa la fel de valoroasa precum icrele negre. In timpul cautarii, cainele adulmeca solul, iar in momentul in care simte mirosul trufelor, scormoneste in pamant 20 sau chiar 70 de cm.

Prima vanatoare canina de trufe a avut loc in Dordogne, in 1970, reunind iubitorii de trufe, cultivatori de trufe si handleri. Regiunile invecinate le-au urmat exemplul, organizand si ele competitii carora le-au stabilit si reguli precise. Dar aceste reguli au fost standardizate si acceptate de Societatea Canina Centrala abia in data de 29 septembrie 1982.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.