Autoturismele ecologice (masina verde) castiga teren in fata automobilelor clasice

Autoturismele ecologiceAparute inca din 1890, autoturismele ecologice nu s-au bucurat de prea multa simpatie din partea producatorilor si nici a pasionatilor de masini. De ceva vreme insa, autoturismele electrice se strecoara din ce in ce mai mult printre atractiile saloanelor auto. Pe piata industriei auto au aparut diverse proiecte de vehicule care folosesc tot felul de tehnologii si surse alternative pentru alimentarea automobilelor. Care sunt de fapt avantajele si dezavantajele acestui autoturism ecologic?

Autoturismul ecologic, inceputul unei revolutii in era industriei auto

Conform statisticilor se estimeaza ca numarul masinilor va ajunde la 3.4 bilioane peste cativa ani. Pornind de la acest motiv producatorii de automobile din Europa, America si Japonia se intrec in a realiza autoturisme ecologice, asa numita „masina verde”, prietena a mediului. Japonia acorda o importanta din ce in ce mai mare conservarii energiei, iar din 1990 atentia ei este indreptata catre gasirea unei noi forme de energie. Rezultatul este un vehicul hibrid care combina energia electrica cu gazele naturale. Statele Unite, la randul ei, a initiat un program de promovarea a automobilelor propulsate de hidrogen. Pe de alta parte, europenii au pus accent pe motoarele Diesel, eficiente in reducerea emisiilor de CO2, dar cu o puternica concentratie in noxe.

La ora actuala, autoturismele electrice sunt la moda in America si Japonia. Promovate de vedete de la Holywood, cum ar fi George Clooney sau Cameron Diaz, de presedinti de mari companii, autoturismele ecologice sunt credibile, fiabile si prietenoase. Nici Europa nu se lasa mai prejos si acest lucru este intarit de cresterile vanzarilor la acest tip de vehicul. De exemplu in Suedia vanzarile in 2008 au cunoscut o crestere de 49% fata de anul trecut.
Autoturismele electrice in industria auto din Romania

Moda vehiculelor ecologice nu a fost privita cu interes pe piata auto din Romania. Desi oferta a fost si este suficient de bogata, in 2006 si 2007 s-au vandut doar cateva zeci de astfel de automobile. E adevarat ca placerea de a atinge 100 Km/h in cateva secunde nu mai e posibila cu un vehicul „verde”, insa marele avantaj al acestui automobil este consumul foarte mic, datorita celor doua motoare : unul pe benzina sau motorina si unul electric. Companiile din Romania ar putea urma exemplul marilor institutii din celelalte tari. Acestia au ales sa foloseasca autoturisme ecologice ca sa promovezi acest concept. Multi considera ca autoturismele electrice din industria auto din Romania sunt prea complicate din punct de vedere tehnologic, prea scumpe si departe de a oferi senzatiile unei masini clasice. Desi ofertele de pe piata romaneasca sunt semnificativ mai sarace fata de cele din America, Europa Occidentala sau Japonia, saloanele auto pun accent pe promovarea autoturismelor ecologice, sperand intr-o crestere a interesului pasionatilor de automobile.

Optiunea pro sau contra unui autoturism electric va apartine, bineinteles. Dar trebuie sa stiti ca pentru achizitionarea unui astfel de vehicul buzunarele dumneavoastra trebuie sa fie ceva mai pline. Insa, avand in vedere consumul foarte mic si avantajele pe care le prezinta fata de mediul inconjurator, autoturismele ecologice sunt o afacere buna.
Sfaturi Info-Ghid:

Industria auto din Romania va intampina cu oferte cat mai atragatoare, iar dumneavoastra nu va ramane decat sa analizati cu atentie avantajele si dezavantajele unui autoturism ecologic si sa faceti alegerea automobilul conform bugetului si preferintelor dumneavoastra.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.