Despre laptopuri in general, Sony Vayo VPCEA1S1E in special

Mi-aduc aminte, cu o oarecare nostalgie, ca primul meu calculator era un 386 cu hard disk de 100 MB (o suta de mega, nu giga!), memorie de 4 MB si o placa video cu 512 KB de memorie care putea fi marita cu o investitie serioasa la 2 MB. Pornea Windows 3.1 in 5 minute si avea un monitor cu un tub atat de voluminos de te-mpiedicai de el prin casa. Si chiar si-asa era cel mai tare calculator de pe piata.
De-atunci tehnologia a evoluat. Si oamenii au actionat in consecinta. Laptopurile au luat locul desktopurilor. Trebuie sa recunoastem ca in ziua de azi multi dintre noi nici nu-si mai pot imagina cum ar fi sa renunte la laptop chiar si doar pentru o saptamana.
Azi posibilitatile sunt multiple. Procesoare rapide cu doua nuclee, cu patru nuclee, memorii de pana la 8 GB ultra rapide, harddisk-uri SSD de pana la 160 GB sau clasicele discuri cu rotatii de pana la cativa terabyti, ecrane cu rezolutii uimitoare, camere web incorporate si lista ar putea continua la nesfarsit.
Cat despre preturi, acestea au scazut simtitor. Daca in urma cu vreo patru-cinci ani cand vedeai pe cineva cu un Sony Vaio la vreo intalnire, te duceai sa joci la loto sperand ca-i ziua ta norocoasa, astazi nu te mai costa o mica avere sa-l detii.
De exemplu acest Sony Vaio vine in doua variante: pentru baietei (albastru) si pentru fetite (roz). Cu un procesor din noua generatie de la Intel, Intel® Core™ i3-33oM Mobile la 2,13 GHz, si cache de 3 MB, Level 2, memorie RAM de 4 GB DDR3 1066MHz, un harddisk de 500 de Giga, ecran de 14 inci cu tehnologie LED la rezolutie maxima de 1600×900, placa video separata ATI Mobility Radeon HD 5145 cu memorie de 512 MB, acest model nu depaseste 4000 de Lei.
In plus fata de dotarile deja mentionate, laptopul vine echipat cu:
camera web de 0,3 megapixeli;
placa audio integrata (Dolby Home Theater v3), cu difuzoare si microfon incorporate;
Gigabit Ethernet (10/100/1000Mbps);
Retea wireless 802.11b/g/n si Bluetooth;
3 porturi de USB, cititor de carduri, un slot ExpressCard 34 si un port de External SATA (cu viteze de pana la cinci ori mai mari decat clasicul USB)
Cantareste 2,35 kg si are o grosime de doar 27 de milimetri. Vine preinstalat cu Microsoft Windows 7 Home Premium pe 64 de biti. Mai mult, afisajul dispune de un strat de protectie impotriva zgarieturilor pentru rezistenta in timp, iar trackpadul multitactil permite derularea ecranului sau marirea sau micsorarea uniforma a imaginilor. Ar mai fi de mentionat ca bateria are o autonomie de peste 3 ore.
Singurul punct slab este denumirea modelului, VPCEA1S1E fiind foarte greu de tinut minte spre a fi recomandat.