Noi reglementari privind inspectia tehnica a masinii

inspectia tehnica a masinii

inspectia tehnica a masiniiRAR a anuntat shimbarea legislatiei cu privire la perioada efectuarii inspectiei periodice a masinii. Pentru cei care detin un autoturism mai vechi de 12 ani, proprietarii sunt obligati sa mearga sa efectueze inspectia tehnica a masinii anual. Acest lucru se va introduce incepand cu 2018, pentru autotusimele in cauza.

Ce se urmareste cu aceasta schimbare legislativa: cresterea sigurantei rutiere, precum si a calitatii parcului national de automobile. In primele luni ale anului au fost inmatriculate in Romania peste 128.000 de masini second-hand, de 6 ori mai multe decat numarul masinilor noi inmatriculate, Registrul Auto Roman atragand astfel atentia ca varsta medie a parcului auto national a crescut la 10.5 ani. Un alt aspect pentru care a fost luata aceasta decizie, ca fiind o masura pentru contracararea importurilor masive de masini uzate.

Fara avizul celor de la RAR masina nu poate circula pe drumurile publice, cei care o fac risca amenzi intre 1.305 si 2.900 lei. Teoretic aceasta masura este buna avand in vedere ca avem o flota de masini vechi in tara noastra, iar controlul poate evita accidente iminente.

Totusi, sunt persoane care nu sunt de acord cu aceasta noua lege, sustinand ca astfel RAR-ul doreste sa isi mareasca incasarile, revizia unui autoturism putand costa intre 100 si 180 lei.

Acest model de verificare periodica a autoturismelor vechi este preluata din celelalte tari ale Uniunii Europene, care se pare ca sunt mai drastici decat cei de la Registrul Auto Roman, obligand proprietarul autoturismului sa faca inspectia tehnica anual daca autoturismul are o vechime mai mare de 3 ani.

Vezi si:  De ce sa iti montezi o alarma auto

Acestea fiind spuse Distante Rutiere sustine propunerile facute de RAR, cel mai important ramanand siguranta cetatenilor.

In ce consta inspectia tehnica a masinii

  • verificarea nivelului de poluare daca corespund cu cartea masinii
  • verificarea sistemului de franare
  • verificarea principalelor elemente de siguranta ale autovehiculului (directie, suspensie, starea farurulor si a echipamentelor electrice ale masinii, stare motor, anvelope, aspect exterior, etc)

Cum va prezentati cu autoturismul la inspectia tehnica periodica: acesta trebuie sa fie curat, in pecial caroseria, sasiul, precum si totalitatea ansamblurilor ce urmeaza a fi controlate. De asemenea, autoturismul prezentata trebuie sa aiba anvelopele umflate la presiunea nominală.

Acte necesare pentru prezentarea ITP

  • certificat de inmatriculare
  • buletin
  • cartea de identitate a vehiculului

Definitii

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.
  • RAR – Registrul Auto Roman (autoritate competenta in domeniul vehiculelor rutiere)
  • ITP – Inspectia Tehnica Periodica