Noul cod rutier explicat pentru 2016

codul rutierCodul rutier trebuie cunoscut de catre toti posesorii de permis de conducere si aplicat corect pe toate drumurile pe care se circula pentru a evita neplaceri, contraventii si chiar accidente serioase cu urmari grave. Regulile codului rutier trebuie aplicate in functie de anumite situatii in trafic si trebuie respectate cu strictete de catre toti soferii indiferent de categoria de permis pe care acestia o poseda.

Modificarile pe care le aduce noul cod rutier

1. Autovehiculele murdare nu au ce cauta pe drumurile publice

Masinile care intra cu noroi pe roti sau pe caroserie pe drumurile publice pot risca sanctionarea acestui lucru cu 9 sau 20 de puncte de amenda. Nu este acceptat ca aceste masini sa circule pe drumurile publice si sa imprastie noroi.

2. Circularea cu anvelope potrivite pentru sezon

Soferii sunt obligati sa isi echipeze autovehiculele cu anvelope de sezon si in special de iarna indiferent de data inscriptionata in calendar in cazul in care merg pe drumuri acoperite de gheata sau zapada. Conducatorii auto nu pot circula folosind anvelopele de vara dupa prima ninsoare. cei care nu respecta aceasta regula risca amenzi usturatoare in cazul in care sunt prinsi.

3. Conducatorii nepoliticosi sunt sanctionati

Soferii care folosesc gesturile obscene in trafic si adreseaza injurii celorlalti participanti la trafic risca amenda si puncte de sanctionare intre 9 si 20. Este interzis comportamentul violent si obscen pentru a intimida ceilalti participanti la trafic.

4. Agresivitatea la volan se pedepseste

Orice gest sau actiune agresiva va fi sanctionata cu puncte de amenda intre 6 si 8 puncte. In anumite situatii in functie de gravitatea gesturilor soferii pot ramana fara carent. Aceste reguli incurajeaza adoptarea unei atitudini calme in trafic si respectarea celorlalti participanti. conducatorilor auto le este interzis sa demareze in tromba, sa agreseze ceilalti conducatori prin manevre bruste, sa circule cu viteza la o distanta redusa unul fata de celalalt sau sa foloseasca repetat semnalele luminoase si sonore. De asemenea, conducatorilor de motociclete le este interzisa conducerea pe o singura roata.

5. Convorbirile telefonice interzise la volan

Vorbitul la telefon fara un dispozitiv atasat de maini libere este strict interzis in trafic. Conversatiile telefonice sunt printre cele mai des intalnite cauze care provoaca accidente inregistrate cu pagube materiale si astfel sunt interzise in timpul sofatului. Incalcarea acestei legi se sanctioneaza cu amenzi de pana la 1600 de lei.

Soferii sunt sfatuiti ca periodic sa consulte un Noul Cod Rutier explicat si sectiunile de stiri ale site-urilor de specialitate pentru a fi in permanenta informati si la curent cu legislatia si regulile aflate in vigoare.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.