Tipuri de catarge si steaguri. De care sa aleg?

catargeM-am decis sa imi promovez afacerea undeva mai mult decat prin prieteni apropiati sau cunostiinte, atunci am cautat pe internet mai multe variante de promovare offline . Am cautat pe google si am gasit Tida, o firma cu experienta si care ofera o gama larga de servicii, dintre care si catarge steaguri, cand am vazut catarge m-a bufnit rasul ca nu intelegeam ce legatura au catargele cu steagurile, dar pe masura ce am intaintat pe site, am descoperit ca acest tip de steag este folosit pentru afacerile care au nevoie de expunere mare pentru afisarea brandului la inaltimi de pana la 22 metri, acest lucru fiind de multe ori ca un reper pentru cumparatori care cauta un tip de brand.

Dar totusi imi imaginez ca acest catarg care are un nume imprumutat de la vase, yachturi ,etc , probabil arata si au functionalitate identica cu acestea, de aici si numele, incerc sa aprofundez sa vad istoria si sa inteleg cum nu sunt luate de vant ca totusi la 22 metri inaltime vantul are o putere mult mai mare decat la sol?

Aprofundand mai mult am inteles ca aceste catarge steaguri au o inalta rezistenta mecanica in combinatie cu o mare flexibilitate(recomandarile sunt pentru catargele din fibra de sticla),acestea nu necesita intretinere si au o greutate redusa, iar solicitarile din vint care actioneaza asupra steagului si a catargului sunt calculate in conformitate cu EUROCODE E (fiind o norma foarte ridicata de testare).

Aceste catarge steaguri sunt de mai multe tipuri :

a) catargele fixe sunt din fibra de sticla si ai au o flexibilitate ridicata in comparatie cu cele de lemn sau metal ele fiind solutia optima de expunere a steagurilor, ele avand un sistem ridicare-coborare steag cu cablu intern si manivela. Fiind un mod confortabil de ridicare – coborare a steagului, iar in cazul drapelelor de tip flamura acestea pot fi coborate cu usurinta de la sol nemaifiind necesara rabatarea catargului. Acest tip de cablare ofera si un sistem de protectie impotriva actiunilor de vandalism.

Acest tip de catarge poate avea o inaltime de pana la 22 m inaltime, aceasta conferind un reper maxim pentru o afacere situata sau nu langa strada.

Catargele noastre din fibra de sticla sunt realizate dintr-o singura bucata sub forma conica, sunt de o calitate superioara, au o rezistenta mecanica in combinatie cu flexibitate, nu necesita intretinere si au o greutate redusa si sunt flexibile in comparatie cu cele din metal sau lemn, chiar daca se incovoaie in timpul unei furtuni puternice , aceste catarge vor reveni intotdeauna la pozitia initiala, in timp ce catargele executate din alte materiale sufera deformari permanente care pot duce la rupere.

b) catargul cu brat rotativ este conceput pentru vizualizarea steagurilor din orice pozitie, cand bate vantul steagul se roteste în directia vântului, ceea ce sporeste durata de viata a acestuia. Steagul se poate schimba prin rabatarea catargului cu ajutorul sistemul de articulatie de la baza.

El se monteaza in varful catargului, fiind un brat rotativ de 1.5m ce permite mentinerea panzei intinse pe verticala si nu permite infasurarea steagului de catarg. Varful se ataseaza pe catarg printr-un record si un dispozitiv de imbinare, acesta rotindu-se in jurul catargului.

Aceste catarge steaguri au o talpa deosebit de rezistenta, avand incorporata o balama pentru ridicare si armaturi metalice pentru fixare in beton. Talpa este considerata una din cele mai importante piese.

c) catarge mobile au o talpa deosebit de rezistenta, avand incorporata o balama pentru ridicare si armaturi metalice pentru fixare in beton. Talpa fiind considerata una din cele mai rezistente de pe piata,iar datorita sistemului cu balama, ridicarea si coborarea catargului este foarte usoara.

Catargele mobile au o vizibilitate buna a mesajului si o functionalitate multipla (telescopic 3,1 m – 6 m) ele sunt folosite in general :

 • in show-uri
 • la spectacole
  in fata centrelor comerciale
 • in saloane auto
 • in hoteluri
 • in statii de benzina
 • in sali de sport
 • la sediile institutiilor publice
 • a caselor de locuit

catargeM-am decis sa plec in inspectie pe ala alte firme care folosesc diverse tipuri de promovare inlusiv aceste catarge, in drum spre munca mereu treceam pe langa o reprezentanta de masini care avea in jur de 5 catarge care mereu imi atragea privirea, desi mereu ma gandeam ca poate o mai buna forma de promovare ar fii totusi un banner pus pe gard sau un backlit textile sau de ce nu chiar si pliantele impartite la semafor dar daca stai sa intelegi tipologia acestui tip impact si chiar de targetul care il cauta o anumita afacere realizezi ca defapt bannerul este de obicei pus la o inaltime medie de 1 m pana la 3 m iar de obicei orice banner are o promotie, pe langa aceste catarge care pot avea pana la 22 m inaltime.

Acum logic daca esti peste drum de o firma, de exemplu o reprezentanta, prima data o sa vezi aceste catarge ridicate sus unde o sa se vada semnul reprezentantiei (de ex Renault , Dacia , Opel , Ford ) asa o sa intelegi ca langa aceste logo-uri se afla cea ce cauti .

Imi aduc aminte intr-o zi cand mergem pe soseaua Iuliu Maniu si cautam hypermarketul Metro de abea deschis la vremea respectiva si stiu ca era o aglomeratie infernala iar eu nu stiam daca mai am mult sau nu pana ajung, dar pe masura ce inaintam am inceput sa vad cateva steaguri ridicate pe catarge(nu cunosteam pe atunci termenul de catarg) si atunci am avut un punct de reper, acest lucru m-a linistit si mi-a conferit o incredere si mai mare asupra acestui hypermaket mare, cei drept avea si bannere puse pe gard dar aceste bannere am putut sa le observ de abea ce intram in incinta parcarii.

Am ajuns langa reprezentanta care ma atragea mereu din pricina acestor catarge si am cautat loc de parcare undeva la strada sa pot sa fiu aproape de aceasta reprezentanta, cand am iesit din masina am realizat ca mai erau cateva firme care aveau acest tip de catarg dar majoritatea erau folosite impreuna cu bannere cu diverse promotii .

In timp ce stateam si gandeam, faceam calcule in minte referitoate la aceste catarge am inceput sa calculez ce loc am pentru ele si incercam sa inteleg ca vanzarea se face datorita logo-ului si increderii populatie in firma respectiva, eu chiar daca am o firma medie, poate nu asa cunoscuta pentru publicul larg , oare o sa am nevoie de asa ceva ?

Raspunsul la intrebare mi l-am dat in decurs de 3 secunde cand in mintea mea tipa cineva, da o sa cresti deoarece ai produse de calitatea si lumea trebuie sa iti cunoasca brandul, nu trebuie sa fii deja cunoscut trebuie sa te faci cunoscut.

Pe langa intrebarea precedenta vroiam sa stiu legislatia in vigoare asa ca am scos telefonul si am inceput sa caut, astfel gasind Legea nr. 185/2013 privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate cu :

Art. 37.
(1) Steagurile publicitare montate pe catarg si pe stalpi, la inaltimea minima de 2,50 m de la cota terenului amenajat, se amplaseaza numai in locuri in care nu impiedica vizibilitatea circulatiei rutiere.
(2) Pe un catarg se poate amplasa un singur steag.
(3) Durata de mentinere a steagurilor publicitare va fi de maximum 30 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu inca 30 de zile.
(4) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1)-(3) steagurile publicitare amplasate in incintele centrelor comerciale, supermagazinelor, hipermagazinelor, parcurilor comerciale, parcurilor industriale astfel definite in conformitate cu legislatia in vigoare, cu conditia sa nu afecteze vizibilitatea circulatiei rutiere.

Bun deci avem urmatoarele avantaje pentru catargele din fibra de sticla:

 • aspect clasic de catarg (conic)
 • siguranta in exploatare
 • nu necesita mentenanta
 • gama larga de accesorii
 • durata mare de exploatare
 • gama larga de lungimi
 • nu corodeaza si nu conduce electricitatea

Dar de ce sa nu cumpar catarge din aluminiu care are urmatoarele avantaje dar si dezavantaje:

 • aspect premium
 • usor de manipulat, transportat, asamblat
 • siguranta in exploatare
 • durata de functionare indelungata
 • nu corodeaza

catargeEste un mod clasic de a a face vizibila imaginea sau brand-ului. Catargele sunt realizate din sectiuni de teava din aliaj de Aluminiu, imbinarile dintre sectiuni fiind complet demontabile si sunt realizate cu ajutorul unor conectori sau mufe tot din aliaj de aluminiu, prelucrat si preasamblat pentru a asigura o imbinare perfecta intre sectiuni.Aceste Catargele din Aluminiu fiind vopsite in camp electrostatic pot si livrate in orice culoare din paleta RAL. Ele avand un mare dezavantaj deoarece Catargele metalice trebuie legate la reteaua de impamantare.

Per total dupa cum vad lucrurile si dupa ce am vazut ca fibra de sticla inlocuieste metalul, adica barcile au catargele din fibra de sticla si masinile au caroseria fiind mai usoara dar avand o rezistenta la fel de mare ca metalul, o sa cumpar 3 catarge, probabil catargele din fibra de sticla fixe deoarece cele rotative pentru afacerea mea nu cred ca sunt ideale, o sa le folosesc ca sa imi asigur o mai buna vizibilitate Brandului meu in crestere .

Salvează

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.