Rezumat:
Oricine se poate afla la un moment dat in situatia de a fi nevoit sa se ocupe de repatrierea unei persoane care a decedat in strainatate.
Potrivit unei stiri BBC se pare ca intr-un aeroport din Liverpool doua femei au fost acuzate ca au incercat sa aduca in Marea Britanie o persoana decedata fara sa urmeze procedura legala. Gitta Jarant si Anke Anusic Allegedly avea asupra lor corpul Curt Willi Jarant pe care il aduceau de la Berlin. Cele doua femei erau vaduva si fiica vitrega a celui decedat, care era asezat intr-un scaun cu rotile si parea ca doarme pentru ca purta ochelari de soare. Cele doua femei au fost arestate pentru ca nu au notificat autoritatile despre transportul persoanei decedate. Daca exista o procedura in acest sens cei mai multi dintre noi nu o cunoastem decat atunci cand ne regasim in situatia de a ne ocupa personal de repatrierea unei persoane cunoscute care a decedat intr-o alta tara si al carui corp trebuie adus in Romania pentru a fi inmormantat (sau incinerat). Chiar daca procedura de repatriere decedati este cam aceeasi peste tot, trebuie sa notam faptul ca apar mici diferente in functie de tara. De aceea, atunci cand o persoana moare in strainatate si trebuie sa ne ocupam de repatrierea corpului ne gandim in primul rand la tara in care a survenit decesul. In principiu toate informatiile legate de repatrierea persoanelor decedate sunt facute publice si disponibile pe site-urile institutiilor cu aceste atributii. De multe ori ambasadele se implica in solutionarea cererilor de repatriere a corpurilor.
Vom discuta mai departe despre cateva aspecte importante legate de servicii funerare si de repatrierea persoanelor decedate.
In primul rand trebuie sa stiti ca cel mai important pas este sa consultati un medic pentru a confirma decesul. Indiferent de tara in care are loc decesul veti obtine un certificat sau un document de atestare a decesului. Acest lucru arata ca moartea a fost inregistrata in tara respectiva in care se afla acea persoana la un moment dat. In plus, aceasta este o cerinta legala peste care nu trebuie sa treceti.
Lucrurile care trebuie efectuate dupa aceasta etapa sunt destul de complexe si cel mai bine este sa apelati la o firma de servicii funerare care se ocupa si de repatriere. O astfel de firma cum este http://funerare-rainbow-dorobantu.ro/ lucreaza cu persoane bine pregatite care cunosc in amanunt procedura legata de repatriere si care pot solutiona usor micile probleme care pot aparea in timpul procesului de repatriere. Cu toate acestea trebuie sa stiti ca in general nu sunteti obligat sa contractati o firma pentru repatriere, ci va puteti ocupa personal de acest lucru. E drept, azi cele mai multe persoane prefera sa solicite ajutorul profesionistilor in servicii funerare.
In cazul in care v-ati decis sa contractati o firma de servicii funerare care sa se ocupa de repatrierea unei persoane decedate, personalul de la acea firma se va ocupa sa adune documentele necesare pentru asigurarea trasportului in tara. In principiu puteti avea nevoie de un certificat de imbalsamare si un certificat care sa ateste ca acel corp nu prezinta o sursa de infectare. In afara de aceste acte s-ar putea sa fie nevoie de pasaportul sau poza persoanei decedate. In unele cazuri personalul consular care reprezinta tara unde este trimis corpul poate aranja astfel incat sicriul sa fie inspectat si sigilat. Totusi, reprezentantii serviciilor funerare se ocupa in general de aceste lucruri.
Chiar daca persoana decedata poate fi imbracata, in sicriu nu ar trebui sa fie asezate alte lucruri personale. Unii oameni incearca sa introduca diverse lucruri in sicriul persoanei decedate (lucruri personale) insa acest lucru nu este permis din motive de securitate. Conform regulamentelor impuse de Asociatia Internationala de Transport Aerian, sicriele care se folosesc pentru repatriere trebuie sa fie captusite cu zinc astfel incat sa se creeze un sigiliu ermetic. Zincul este folosit pentru a impiedica controalele realizate cu dispozitive cu raze X, lucru care face parte din securitatea companiilor aeriene.
In cazul persoanelor care au fost incinerate, urma care contine cenusa trebuie sa fie inchisa ermetic, dar nu e nevoie sa fie captusita cu zinc, ca in cazul sicrielor de repatriere.
Costul serviciilor de repatriere
Adesea costul de repatriere poate fi acoperit de polita de asigurare, dar asta depinde si de politica fiecarei tari in parte. Daca persoana decedata nu avea o polita de calatorie valabila sau o polita de asigurare cu caracter personal, merita sa incercati si alte variante prin care puteti obtine finantare pentru repatrierea corpului. De exemplu, in unele tari anumite carduri de credit acopera aceste costuri, sigur in functie de anumiti termeni si conditii individuale.
Ca mijloc de transport pentru repatriere, in general sunt preferate avioanele in detrimentul masinilor (trenurilor sau vaselor marine). Motivul este usor de inteles: corpul va ajunge la destinatie mult mai repede, lucru extrem de important mai ales daca distanta dintre cele doua tari este semnificativa. Pur si simplu nu este rentabil din punct de vedere economic si practic ca transportul unei persoane decedate ce urmeaza a fi repatriata sa se faca prin alte mijloace decat avionul.
Totusi in cazul unei repatrieri trebuie sa retinem ca documentatia este importanta. In plus trebuie sa verificati cu operatorul de transport daca este disponibil pentru a prelua un sicriu ce urmeaza a fi repatriat.
Cand se intampla ca o persoana sa moara in strainatate de obicei exista un stres suplimentar pentru cei dragi care nu stiu cum sa procedeze mai bine pentru repatrierea corpului. In aceste situatii de multe ori este util ca cei dragi sa ceara sfaturi personalului consular de la ambasada statului lor in tara in care a avut loc decesul. Profesionistii in servicii funerare si cei insarcinati cu organizarea transportului pentru repatrierea persoanelor decedate considera ca cel mai important este ca cei indoliati sa nu fie descurajati in ceea ce priveste indeplinirea procedurii in sine. In fiecare an sute de oameni din intreaga lume se gasesc in situatia de a se ocupa de repatrierea unei persoane dragi care a decedat in strainatate. In general institutiile si companiile de servicii funerare au gandit o procedura de repatriere relativ simpla. Daca veti contacta un profesionist de la o firma de servicii funerare care se ocupa si de repatriere, cu siguranta veti obtine raspunsurile pentru care cautati intrebari si veti fi ghidat mai departe ca sa stiti ce trebuie sa faceti. Da, rudele sunt cele care trebuie sa se ocupa de declararea decesului, dar in rest companiile de servicii funerare se pot ocupa cam de tot ce presupune repatrierea si efectuarea ritualurilor funerare necesare.
Servicii funerare complete, inclusiv repatriere
Daca sunteti in cautarea unei firme de servici funerare care sa se ocupa de repatrierea unei persoane dragi care a decedat intr-o alta tara, puteti apela cu incredere http://funerare-rainbow-dorobantu.ro/repatrieri-decedati/, o firma cu experienta in domeniul funerar. Repatriem frecvent romani care au decedat in Germania, Italia, Franta, Spania, America, Belgia, Elvetia, Marea Britanie, Turcia, Portugalia, Austria si Olanda. Va oferim cea mai favorabila oferta de repatriere alaturi de cele mai bune servicii.
Transportul funerare se poate realiza cu masini funerare special acreditate de institutiile statului sau mai rapid cu avionul, respecandu-se toate cerintele in vigoare in ceea ce priveste repatrierea persoanelor decedate. Inainte de repatriere se semneaza un contract de catre ambele parti, document in care sunt stipulate toate conditiile de repatriere: timp necesar, sicriu corespunzator, documente necesare.