Loteria si calculul probabilitatilor

Orice joc al numerelor se bazeaza pe probabilitati, jocul de loto nefiind cu nimic diferit. Desi este adevarat faptul ca acesta este un joc al norocului, calcularea probabilitatii de a castiga premiul cel mare este doar o chestiune de matematica relativ simpla. La jocul de loto 6 din 49 de exemplu, cel mai popular joc al loteriei romane, jucatorul trebuie sa aleaga cele 6 numere corecte din 49 de bile. Ordinea in care aceste numere sunt alese nu este importanta atata timp cat toate cele 6 se afla pe biletul castigator.

Probabilitatea de a iesi un numar depinde de cate bile au fost deja alese. De exemplu, daca ar trebuie sa iasa un singur numar corect si bila nu a fost extrasa inca, avand in vedere ca este vorba de 49 de numere din care sistemul alege si 6 ce trebuisc extrase, inseamna 6 posibilitati ca numarul sa fie extras. Cu alte cuvinte, 49/6= 8.16: 1

Dupa ce o bila a fost extrasa putem calcula probabilitatea de a mai iesi un numar astfel, 48/5= 9.6:1. In maniera similara, dupa ce 5 numere au fost extrase si jucatorului i-ar mai trebui doar unul, sansa scade pana la 44 la 1 ca acest numar sa iasa.

Acesta sunt insa doar calculele fiecarui numar in parte, pentru a calcula probabilitatea ca aceste 6 numere sa iasa la rand ne putem uita la modul de a calcula probabilitatea ca o moneda aruncata sa cada pajura. La o singura aruncare probabilitatea este de 1/2 = 2:1, la doua aruncari consecutive, ambele cu acelasi rezultat probabilitatea este de 1/2×1/2= 4:1 si asa mai departe. Probabilitatea de a avea toate cele 6 numere la loterie se calculeaza in mod similar. 49/6 x 48/5 x 47/4 x 46/3 x 45/2 x 44/1= umitorul numar de 13983816 la 1.

Loteriile cresc sau scad numarul de numere jucate pentru a creste sau scade probabilitatea de castig. Interesul este sa nu se castige categoria I saptamanal, astfel ca premiul sa creasca, raportul saptamanal ajungand cateodata la sume impresionante. Pentru mai multe sanse, site-uri precum www.loto6-49.ro ofera informatii despre scheme reduse si alte metode de a creste sansele de castig.

In Statele Unite spre exemplu, unde exista loterii ce se joaca pe mai multe state, exista un sistem in care jucatorul trebuie sa aleaga 5 numere corecte din 50 si inca un numar corect dintr-o alta serie de 36 de bile, scazand astfel probabilitatea la o cifra extrema, mult prea greu de calculat.

Cauta pe www.DexOnline.net orice cuvant sau expresie pe care n-ai inteles-o in articol.