In calatoria noastra cu autorulota din Decembrie, nu puteam sa nu ne oprim si la unul dintre cele mai bine conservate orase grecesti de pe teritoriul actual al Turciei.
Noi, fiind fani ruine antice, la un obiectiv atat de interesant nu puteam merge fara ghid asa ca la intrarea in oras am gasit un ghid care pentru urmatoarele 2 ore ne-a explicat tot felul de povesti istorice, barfe ale vremii, lupte pentru putere, succesiuni ale marilor puteri la conducerea orasului, etc.
Chiar si copiii au fost interesati de o parte din povesti, noi rugandu-l pe ghid sa ia mici pauze pentru a avea timp sa traducem. Mare parte din istoria de mai jos am retinut-o de la ghid, aveam si cateva notiuni de la scoala dar acestea s-au consolidat in minte mult mia bine dupa povestile documentate ale ghidului.
Ca multe dintre orasele antice din Turcia, primii care au ocupat aceasta zona au fost hititii, existand vestigii vechi din urma cu 6000 de ani inainte de Hristos. Apoi, a fost colonizat de greci in jurul anului 1000 i.Hr. care l-au dezvoltat transformandu-l in capitala regiunii, facand parte din cele 12 orase din regiunea ioniana. Una dintre cele mai importante cladiri grecesti din oras, ce inca mai este vizibila si in ziua de astazi este Templul zeitei Artemis, una dintre cele 7 minuni ale lumii.
A urmat apoi o perioada, intre anii 650 si 100 i.Hr in care orasul a suferit diferite ocupatii: cimerieni, lidieni, persani, fiecare aducand un aport in dezvoltarea orasului.
Apoi, in jurul anului 100 i.Hr a fost ocupat de romani, aducandu-si si ei aportul in tehnologia orasului, dezvoltandu-l in stil propriu cu pardoseli incalzite, canalizare, retele de apa dar si cu cladiri impresionante noi.
Este evident ca orasul a cunoscut cele mai infloritoare perioade din istorie atat timp cat a fost guvernat de greci si mai apoi de romani. In timpul ocupatiei romane, populatia orasului ar fi ajuns pana la 225.000 persoane.
Dupa ocupatia romana, au urmat bizantinii, care au colonizat si ei orasul pentru urmatorii o mie de ani iar incepand din anii 1400 si pana la finalul anilor 1600 orasul s-a aflat sub ocupatie otomana.
Interesant este faptul ca orasul in acea perioada era port la Marea Egee dar in timp formatiunile de relief au suferit modificari, placile tectonice s-au miscat iar Marea Egee s-a retras. La un simplu search pe google puteti vedea ca sunt cativa kilometri buni in acest moment intre Efes si Marea Egee. Evident ca acest oras fiind privat de accesul la mare, interesul pentru el a scazut, economia a scazut drastic, numarul populatiei a scazut pana la un moment dat pana cand orasul a fost usor usor abandonat. Acesta este si principalul motiv pentru care in acest moment nu mai exista nici o localitate pe ruinele fostului oras glorios incepand din secolul XVI.
Intrarea in orasul antic Efes costa aproximativ 30 lei/adult si 15 lei/copil cu varsta intre 8 si 16 ani. Ghidul este la mica intelegere, noi am platit aproximativ 100 lei pentru un tur complet care a durat 2 ore. Turul in sine a durat aproximativ 2 ore, dar noi l-am facut intr-o usoara graba pentru ca aveam setate foarte multe obiective in scurta noastra vacanta cu autorulota. Autorulota am parcat-o in parcarea mare de autocare din fata orasului, nu am avut nici o problema cu ea iar parcarea a costat undeva la 20 lei, noi alegand sa dormim peste noapte acolo.
De mentionat este ca ar fi recomandabil sa accesati orasul din nord si sa coborati practic prin el la pas dupa care sa ajungeti in parcarea din sud. Noi asa am procedat, am parcat in sud iar cand am intrebat pe cineva de la casa de bilete, ne-au pus la dispozitie un bus de 10 persoane pentru a ne duce sus sa vizitam practice orasul mergand “la vale”. Transportul nu ne-a costat nimic din cate imi amintesc.