E important sa previi inainte de a trata. Cred cu tarie in acest dicton si, de aceea, vreau sa facem cat mai multe programe care sa ajute oamenii sa constientizeze importanta efectuarii controalelor medicale de rutina.
Ieri am organizat, in statiile de metrou, un eveniment de masurare gratuita a tensiunii si a glicemiei populatiei, cu ocazia Zilei Internationale a Sanatatii.
Am fost uimit sa constat ca exista romani care nu pun sanatatea pe primul loc, iar daca se gandesc serios la sanatatea lor, nu sunt suficient de bine informati cu privire la metodele de prevenire a diferitelor afectiuni. Am auzit, astfel, de cazul unei doamne care a aflat de la medici ca are glicemia prea mica, motiv pentru care a fost internata de urgenta la Spitalul Universitar. Pe de alta parte, m-a surprins faptul ca sute de bucuresteni, care alergau ieri de la un metrou la altul, ignorau „cabinetele” improvizate de noi. Oamenii sunt mult prea stresati de problemele cotidiene, traiesc cu grija zilei de maine sau cu teama ca vor intarzia la serviciu si intalniri, uitand sa se mai gandeasca la ei si la sanatatea lor.
Cu toate acestea, actiunea organizata de echipa mea de la Bucuresti a strans un numar mare de oameni. In numai cateva ore, in 18 locatii din cele sase sectoare ale Capitalei, cadrele medicale, care s-au oferit sa ne sprijine, au reusit sa consulte in jur zece mii de bucuresteni (acestia primind in dar si cate un termometru.)
Pentru mine asta inseamna ca oamenii sunt totusi preocupati de sanatatea lor, dar, uneori, lipsa banilor si, in mod special, a unei informari corecte sunt o piedica in privinta imbunatatirii starii de sanatate a populatiei.